Започва "Киномания"
Секция: КУЛТУРА
13 Ноември 2014 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва "Киномания"

/КРОСС/С игралния филм "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев днес се открива 28-то издание на "Киномания".

Ако след филма остане някакво късче във вас, което да не ви дава мира, също като онова късче лед в окото на Кай от приказката, аз бих бил много доволен, каза Бонев.

Първата прожекция е в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Страхотни изненади очакват публиката. Всеки билет участва в томбола, с която може да спечели някой от трите пакета с билети за 10, 15 или 20 филма или 1 двойна покани за две от най-хитовите предложения в програмата - „Магия в полунощ" на Уди Алън или „Принизяването" с участието на Ал Пачино.

Освен възможността да спечелят награда, зрителите ще могат и да вземат автограф, както и да зададат въпросите си на екипа на филма, веднага след прожекцията. „Потъването на Созопол" спечели две отличия на фестивала „Златна роза" във Варна - за най-добър сценарий - на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, както и за най-добра актриса - на Снежина Петрова. В продукцията участват и Камен Донев, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров.

В центъра на историята е един архитект, 10 бутилки водка и завръщане към потъващ град в търсене на изгубената надежда. Филмът, по думите на режисьора Костадин Бонев е за „нашето живеене, за нашите вини".

Тази година световната панорама ще продължи до 30-и ноември и ще предложи на зрителите близо 60 от най-награждаваните и очаквани заглавия от последната година.

Повечето заглавия идват само за фестивала. По екраните у нас ще излязат едва 11.

И аз се изненадах, че успяхме да договорим толкова много съвсем нови филми, чиито световни премиери се състояха в последните два месеца на фестивалите във Венеция, Торонто, Лондон и Рим, отбелязва кинокритикът Владимир Трифонов, отговорен за програмата на "Киномания".

Българските филми са общо шест. 

Организатор на "Киномания" е Националният дворец на културата в партньорство с Министерството на културата, Столичната община, Представителството на Европейската комисия у нас, чуждестранни посолства и културни институти.

Билетите са в продажба на касите на НДК на цени от 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в зала 1 са безплатни за децата, за родителите цената е 5 лв.

По време на "Киномания" голямата актриса Татяна Лолова ще отбележи официално своя 80-и юбилей .

Звездата на българското кино и театър ще присъства на премиерата на новия документален филм на Георги Тошев и Ема Константинова, който се казва "Портрет за една дама" - филм за Татяна Лолова. Неговото представяне ще бъде на 25 ноември в зала Люмиер на НДК. Тошев разказа, че Лолова не е искала да прави голямо честване на рожден ден през февруари и затова се е скрила от медийното внимание. Режисьорът обаче все пак успял да се срещне с нея, както и с нейни роднини и приятели, някои от които говорят за първи път пред камера. В рамките на Киномания ще бъдат представени още два негови филма - Париж на Богдана Карадочева и новата му документална лента за АББА, в която журналистът е успял да снима и четиримата певци от култовата шведска група.

Тазгодишната Киномания ще зарадва най-малките си фенове и техните родители с 3 анимационни и 4 игрални филма. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.  

Всичко за киномания може да прочетете на www.kinomania.bg.