Путин подчерта важността от развитието на руското корабостроене
Секция: Русия
13 Ноември 2014 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин подчерта важността от развитието на руското корабостроене

/КРОСС/ Днес във Владивосток руският президент Владимир Путин проведе съвещание за разрешаване на проблемите в развитието на руското корабостроене, предаде ТАСС.

Според Путин, продукцията на руските корабостроители трябва да бъде конкурент по цена и качество на чуждите аналози. „Нашите корабостроители трябва да предложат истински качествен продукт. По-добър от този, който предлагат чуждестранните им конкуренти и по-добър от техните аналози по цена, бързина на строителството и качество на ремонт”, заяви Путин по време на съвещанието.

Руският държавен глава допълни, че е необходимо да бъде използван опитът и постиженията на руските корабостроители в производството на сондажни платформи и геологопроучвателни кораби . „Тези конкурентни преимущества трябва да бъдат въплътени в реални, икономически ефективни проекти”, отбеляза Путин.

Руският президент подчерта, че производството на съвременни, конкурентоспособни плавателни съдове има огромно значение за страната. „Това е не само показател за технологичния, производствен и кадрови потенциал на корабостроителната промишленост. Но то е и сериозен стимул за ръста на свързаните с нея отрасли и доставчици в машиностроенето, металургията и сектора за приложни научни изследвания”, подчерта Путин.

Корабостроителният клъстер в Далечния Изток, според него, трябва да се превърне в основен  производствен център за производство на плавателни съдове от различен клас, преди всичко за руския вътрешен пазар. „Такова търсене от страна на вътрешния купувач има. А това означава, че ще бъдат необходими нови корабостроителни мощности”, убеден е руският президент.

Путин счита също така, че в случай на необходимост руските корабостроители могат да встъпят в партньорство със световните производители. „Там, където това е необходимо, трябва да се приеме чуждият опит и да се встъпи в технологично партньорство с водещите световни производители”, поясни руският държавен глава.