Държавата ще продължи да възстановява ДДС навреме
Секция: ИКОНОМИКА
13 Ноември 2014 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата ще продължи да възстановява ДДС навреме

/КРОСС/ Като порочна практика определи финансовият министър Владислав Горанов забавеното възстановяването на ДДС от държавата, прилагано от предходни управления, между които и това на ГЕРБ, в което той беше зам.-министър, и похвали кабинета „Орешарски", че е променил това. Горанов говори пред депутатите от Временната комисия по бюджет и финанси, които обсъждат внесената от правителството актуализация на бюджета за 2014 година. 

Той увери, че практиката за бързо възстановяване на данъка на фирмите, въведена от кабинета „Орешарски", ще продължи. „Няма да отречем нито едно добро нещо, което сте направили", обърна се Горанов към депутатите от БСП. „Ще продължим максимално бързо да възстановяваме данъчния кредит. Ако начинът, по който данъчната администрация го прави сега, ви удовлетворява, гарантирам, че ще го прави и в бъдеще", допълни той.

Ако приходите в бюджета до края на годината се окажат по-големи от очакваното, те ще бъдат насочени към намаляване на планирания дефицит от 3,7%, заради който Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, посочи министърът.

„Ако успеем да свием дефицита под 3,7%, то дефицитът на начислена основа ще падне под 3,5% и тогава ще имам аргументи за защита на България пред Еврокомисията за нестартиране на процедура за свръхдефицит", каза Горанов.

„Предпочитам коректна прогноза. Ако излезе некоректна в полза на фиска, ще ви се извиня и ще бъда щастлив, но не искам да притискам системите и да не разплащам в края на годината", посочи той.