Театърът на Армен Джигарханян гостува на българското посолство
Секция: Русия
13 Ноември 2014 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Театърът на Армен Джигарханян гостува на българското посолство

/КРОСС/ Българският посланик в Руската федерация Бойко Коцев приветства в тържествената Гербова зала на посолството в Москва легендата на руския театър Армен Джигарханян и неговата трупа. Те гостуваха на посолството във вторник вечер с постановката „Театърът. Вечна любов", съобщиха от посолството в Москва.

„Армен Джигарханян продължава да доказва, че обича театъра не само като играе на сцената, но и като успешно ръководи своя творческия колектив на още младия, но достатъчно известен, популярен и любим театър", заяви посланик Коцев в приветственото си слово.

Театралното събитие беше посветено на Деня на народните будители в България. Бойко Коцев подчерта ролята на народните будители за възраждането на българската нация, за възстановяването на езиковата, духовната и културна идентичност. „Дълбоко съм признателен на Армен Джигарханян и колегите му актьори, че съвместно ще отбележим празника с музикално-поетичен спектакъл, като следваме българската традиция", заяви българският посланик.

Пред многобройна публика Армен Джигарханян се призна във вечна любов към театъра и във вечна любов към България. Той разказа незабравими спомени от многобройните си посещения в страната ни и изрази желание отново да играе с трупата си на българска сцена. Според великия актьор и режисьор изкуството обединява хората и допринася за решаването и на световните проблеми.

„Толкова много обичам България! Моите актьори неведнъж са били на гастроли там. Веднъж в Народния театър изпълнявахме пиесата „Бяг". Ние говорехме на руски, а българските актьори играеха на български и изведнъж стана ясно, че в театъра изобщо не е важно на какъв език говорим. Това е удивително чувство", разказа Джигарханян.

За гостите на посолството театралната група на Джигарханян изпълни откъси от пиесата „Там ни очакват" на Исаак Сингер и стихове на Бела Ахмадулина, Сергей Есенин, Александър Блок и др.

 

Фотография: Посланик Бойко Коцев благодари на Армен Джигарханян и актьорите от неговия театър за вдъхновяващото им изкуство и театрално майсторство