Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с помощник генералния секретар на НАТО Сорин Дукару
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2014 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с помощник генералния секретар на НАТО Сорин Дукару

/КРОСС/ „Моите приоритети бяха ясно и категорично заявени и те са свързани с една по-пълна и по-широка интеграция в рамките на НАТО и Европейския съюз, както и с много по-тясно сътрудничество в рамките на Алианса". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев при срещата си с помощник-генералния секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару, която се проведе днес, 13 ноември. Министър Ненчев заяви, че ще следва принципите, заложени в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", изготвена от екипа на предшестващия го служебен министър Велизар Шаламанов.

Той изрази безпокойство относно развитието на ситуацията в Украйна и отражението й върху сигурността в Черноморския регион, както и относно случващото се в Ирак и Сирия. Министър Ненчев акцентира върху разрастващата се дейност на „Ислямска държава" и възможността за навлизане на терористи на територията на България. „Вярвам, че НАТО и ЕС трябва да дадат силен и ясен отпор срещу „Ислямска държава" и очакваме по-висока активност от страна на Алианса към тази част от света", заяви министърът на отбраната.

Той запозна помощник-генералния секретар на НАТО с политическата ситуация в страната ни през последните две години и го увери, че зад новосформираното правителство стои една стабилна евроатлантическа коалиция, подкрепяна от Народното събрание и президента на Република България. Министър Ненчев подчерта, че в рамките на тази подкрепа трябва да бъде осъществена реформата в Българската армия като акцентира върху активната работа по превъоръжаването на Въоръжените ни сили. „Сътрудничество, интеграция и доверие - това е моето послание към съюзниците от НАТО", заяви той.

Помощник-генералният секретар на НАТО за новoвъзникаващите предизвикателства пред сигурността Сорин Дукару поздрави министър Ненчев с встъпването му в длъжност и благодари на България за приноса й в операциите и способностите на Алианса. Той отбеляза като успех изграждането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в страната ни. Сорин Дукару изрази надежда, че с подкрепата на правителството и парламента ще бъдат изпълнени основните приоритети след Срещата на върха в Уелс - прилагането на Плана за готовност за действие на Алианса и постепенното увеличаване на бюджетите за отбрана.