Фандъкова: В доболничната помощ трябва да се инвестира
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова: В доболничната помощ трябва да се инвестира

София /КРОСС/ В доболничната помощ трябва да се инвестира. Тя означава и превенция и ранна диагностика, по-малко тежки заболявания. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при посещението си в 12-то ДКЦ в район „Люлин".
„В ДКЦ 12 в район "Люлин" работят повече от 120 специалисти, 20 джипита, 80 лекари специалисти и допълнително рехабилитатори. В този най-голям на територията на София квартал - „Люлин", в който живеят около 120 хил. души, може да се получава доболнична помощ", заяви Фандъкова.
„Изразих притеснение от факта, че все още, въпреки обещанията на предишните министри, всъщност Спешната помощ в София работи с по-малко екипи отколкото щатът. В момента 18-20 са екипите на Спешна помощ, при щат за 30 екипи, а да не говорим за европейските стандарти, които изискват при минимална комплектовка - два пъти повече лекари", каза още столичният кмет.
Фандъкова посочи, че очаква помощ от новия здравен министър, който да предприеме бързи и спешни мерки и да се използват кабинетите в ДКЦ-та на София, голяма част от които стоят заключени.