Институтът за космически изследвания при БАН отваря врати за посетители на 15 ноември
Секция: Наука
13 Ноември 2014 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Институтът за космически изследвания при БАН отваря врати за посетители на 15 ноември

/КРОСС/ Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките ще отвори вратите си за посетители на 15 ноември 2014 г. (събота) по случай 145-годишнината на Академията. Институтът се намира в комплекса на БАН на 4-ти км. в София (ул. „Акад. Георги Бончев", бл. 1 и бл. 29).
В Деня на отворените врати от 10:00 до 16:00 ч. ученици, студенти и граждани ще могат да се запознаят с дейността на института през 45-годишната му история и с настоящите проекти на учените в областта на космическите изследвания и технологии, ще научат повече за приложението на аерокосмическите технологии в борбата срещу природните бедствия, за слънчевата активност и прогнозирането на геомагнитните бури и др. Посетителите ще могат да се срещнат с учени, участници в Х-тата научна конференция „Космос, екология, сигурност", която се провежда тази седмица в София и чийто организатор е институтът.
В института ще бъде изложена своебразна експозиция на апаратура, разработена от българските учени от БАН за полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса. Посетителите ще могат да разгледат първата автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ, мостри на „космически храни" и др.