Комисия на ВСС проверява избора на съдия по делото за несъстоятелност на КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисия на ВСС проверява избора на съдия по делото за несъстоятелност на КТБ

София /КРОСС/ Специална комисия от трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява как е бил избран съдия-докладчикът по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка.
До създаването на Комисията се стигна след коментарите, че изборът е станал чрез манипулация на системата за случайно разпределение на делата.
Проблеми с протоколите и с магистратите, участвали в жребия, както и обяснението за срив в системата по случайно разпределение на делата, точно когато се е теглил от съдия-докладчика по делото КТБ, станаха повод за съмненията за манипулации. Заслуги за тази проверка имаха и ресорните репортери, които настояваха жребият да е публичен, но вместо това научиха неофициално кой ще е съдия-докладчик.
Първоначално това беше Калинка Илиева от състава на Софийски районен съд, която обаче с въпросителни около нейната безпристрастност си направи отвод и после от прессъобщение медиите научиха, че е имало и втори жребий и е изтеглен Иво Дачев.
Комисията на ВСС в състав Галина Карагьозова, Румен Георгиев и Незабравка Стоева с избрани от тях експерти влизат в СГС буквално от днес. Проверката трябва да приключи до 10 дни, а резултатите ще бъдат публично оповестени, включително и заради важността на делото за хилядите вложители на КТБ, съобщи БНР.