Бизнесът в България е изправен пред умерен риск от корупция, сочи изследване
Секция: ИКОНОМИКА
13 Ноември 2014 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът в България е изправен пред умерен риск от корупция, сочи изследване

/КРОСС/В България се наблюдава умерен риск от корупция и търсене на подкупи от администрацията, сочи пилотното изследване Trace Matrix, цитиран от "Дневник", разработено от TRACE International и RAND Corporation. Основната цел на новия индекс е да предоставя на бизнеса информация за риска от търсене на подкупи и други форми на корупция.

България се класира на 37 място от общо 197 държави, като сходен резултат постигат Испания, Барбадос и Перу. Trace Matrix се основава на четири основни индикатора - регулаторна тежест, антикорупционно законодателство, прозрачност на администрацията и роля на гражданското общество.

Най-нисък резултат България постига при регулаторната тежест и взаимодействието на бизнеса с администрацията. Авторите на изследването отбелязват, че на бизнеса често се налага да се съобразява с регулаторни изисквания, а рискът от търсене на подкупи от чиновниците е "умерен".

По останалите индикатори страната получава добри оценки - антикорупционното законодателство и прилагането му е "добро", същото важи и за прозрачността на администрацията и правителството. Според авторите на изследването гражданското общество в България е в състояние да упражнява контрол върху действията на публичната администрация.

В контекста на останалите държави от Европейския съюз България има среден резултат - водещите икономики на ЕС постигат значително по-добри резултати, например Ирландия (1 място), Швеция (5) и Германия (9). Повечето от новоприсъединените членки на ЕС се класират доста по-ниско - Румъния е на 83-о място, Словакия на 56-о, а Чехия - на 52-ро.

Trace Matrix се оглавява от държави, които традиционно постигат добри резултати в изследванията на качеството на бизнес средата, регулаторната тежест и прозрачността на администрацията - на челните места са Ирландия, Канада, Нова Зеландия и Хонконг. На дъното пък застават Нигерия, Йемен и Ангола, при които изследването посочва, че държавната намеса в бизнеса е голяма, а рискът от корупция - висок.

Целта на новия индекс е да запълни информационен дефицит, от който бизнес лидери се оплакват от години - данни за тежестта на администрацията, процедурите и нуждата от даване на подкупи при навлизане на нови пазари. Класацията е основана както на нови данни, така и на съществуващи индекси, например Индекса за възприемане на корупцията, публикуван от Transperancy International.