ЕП подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова
Секция: СВЯТ
13 Ноември 2014 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП подкрепи споразумението за асоцииране с Молдова

/КРОСС/ В четвъртък Европейският парламент даде съгласието си за Споразумението за асоцииране между Молдова и ЕС, което включва и Споразумение за задълбочена и всеобхватна свободна търговия. Сделката ще бъде гръбнакът на засиленото политическо асоцииране и икономическа интеграция между Европа и Молдова и ще осигури взаимен достъп до пазарите на двете страни.
Европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа „за", 94 „против" и 44 „въздържал се".
В допълнителна резолюция, приета с 529 гласа „за", 96 „против" и 46 „въздържал се", депутатите подчертаха, че подписаният договор на 27 юни и ратификацията на споразумението в четвъртък „не представляват крайната цел" в отношенията между ЕС и Молдова.
„Ратификацията на Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова е ясно признание за успеха на политическата и икономическа реформа в страната. Това създава европейски перспективи за страната и е свидетелство за решителността на Молдова да се присъедини към ЕС", заяви докладчикът Петрас Аущревичюс (АЛДЕ, Литва). „Време е да поздравим хората в Молдова за това историческо постижение, особено в контекста на предстоящите парламентарни избори на 30 ноември, които ще бъдат решаващи за страната", добави той.
Депутатите подчертаха още необходимостта от прилагане на споразумението в неговата цялост и поискаха да бъде проведена детайлна информационна компания в Молдова, която да обясни предимствата му.
Споразумението покрива „цялата международно призната територия на Република Молдова" и Приднестровието, като неразделна част от нея, трябва да бъде включено в крайния резултат от споразумението", подчертаха депутатите. Те са убедени също, че ЕС трябва да заеме по-активна позиция в процеса на разрешаването на приднестровския конфликт между Кишинев и Тираспол.
Европейските депутати подчертаха, че ролята, изиграна от Русия в кризата с Украйна, е променила геополитическия ред и е засегнала и отношенията между ЕС и Молдова. Те призоваха Русия да уважава териториалната цялост на Молдова и нейния европейски избор. Депутатите осъдиха също продължаващата забрана за внос на молдовски стоки в Русия като средство за дестабилизиране на региона и подкрепиха инициативи за противодействие на руското ембарго.
За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти на страните членки на ЕС. Части от споразумението, включително Споразумението за задълбочена и всеобхватна свободна търговия, бяха временно в сила от 1 септември, 2014 г. Документът беше подписан от Молдова на 2 юли.
Европейският парламент ще изпрати делегация от 7 депутати, начело с Игор Шолтес (Зелените/ЕСА, Словения), която ще наблюдава предстоящите парламентарни избори на 30 ноември.