18 души дневно умират от усложнения от диабет
Секция: Здраве
13 Ноември 2014 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
18 души дневно умират от усложнения от диабет

София /КРОСС/ 220 000 души в България са в преддиабетно състояние. Това съобщи националният консултант професор Сабина Захариева. 18 души всеки ден умират от усложнения на болестта, най-често сърдечно - съдови или бъбречни. Над 32 000 000 болни в Европа са засегнати от захарен диабет. Той винаги е бил приоритет на международните организации, посочи Захариева. Проблемът в България е пандемичен, предупреди тя, защото от близо 500 000 болни българи с диабет, 220 000 са в преддиабетно състояние. Тази цифра вероятно е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по-голям от тези с диагностициран захарен диабет.
Усложненията са най-често сърдечно - съдови, бъбречни, слепота. Диабетиците живеят от пет до 15 години по-малко. Една четвърт от пациентите са с добър контрол, но 40% имат усложнения още преди диагностицирането.
"Въпреки тези опити да локализираме ситуацията в България по отношение на захарния диабет, ние нямаме цялостен анализ и сравнение с други европейски страни. Това е един от големите проблеми", каза Захариева.
Негативен остава резултатът за страната според европейските индекси за диабетни грижи. Лекарите препоръчват да се подобри консумирането на здравословна храна, най-вече нискомаслена, и живот без стрес.