Пазарджик заплашен от безводие
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пазарджик заплашен от безводие

/КРОСС/ Пазарджик може да остане дълго време без питейна вода, т.к. река Марица е сринала десетки метри от брега си и наближава до сондажните кладенци, който захранват града, алармираха от местното ВиК. Само за два месеца водите на реката са погълнали декари земя и ерозията продължава с пълна сила.
Ако не се вземат незабавни мерки скоро сондажните кладенци ще бъдат погълнати от реката и замърсени, предупреждават експерти. Причина за ерозията е река Тополница, която в този район се влива в Марица. Заради големите валежи през лятото яз. Тополница се изпускаше залпово в реката и големи количества вода се вливаха от Тополница в Марица.
Именно тази водна маса подкопава и завзема брега. В момента от реката до сондажните кладенци разтоянието е вече не повече от 30 метра, а преди това е било около 80 метра. Преди два дни от ВиК в Пазарджик са поискали от кмета на общината Тодор Попов да обяви частично бедствено положение в района на сондажните кладенци и главните водопроводи към града.
От администрацията съобщиха, че до понеделник ще се вземе решение за кризистната ситуация. За нея е уведомен и областния управител на Пазарджик Иван Йорданов. Още миналият месец той е изпратил комисия да огледа района на ерозията, която е излязла със заключение, че са необходими незабавни действия от укрепване на брега.
Те ще бъдат възложени на държавната компания " Напоителни системи" , но за това са нужни 240 хиляди лв.
Вариантите са те да бъдат отпуснати от община Пазарджик, или комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет, съобщава "24 часа".