Добрев: Тефтерът „Златанов” беше воденичният камък на кабинета „Борисов” 2
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2014 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добрев: Тефтерът „Златанов” беше воденичният камък на кабинета „Борисов” 2

София /КРОСС/ „Тефтерът „Златанов" беше воденичният камък на кабинета „Борисов" 2 и изчезна, защото тепърва делото щеше да тръгне, да се викат свидетели, от коeто ГЕРБ няма никакъв интерес". Това заяви пред БНР депутатът от "БСП лява България" и председател на временната комисия по случая Филип Златанов в 42-то НС Кирил Добрев. Според него тефтерът на бившия шеф на КПУКИ е еманация на стила на управление на кабинета „Борисов" 1. „Тефтерът е бомба, която трябваше да бъде обезвредена", заяви Добрев. По думите му не е толкова важен Филип Златанов, колкото обществото да разбере кои са хората зад инициалите, защото „всичко, което те са поръчвали, се е изпълнявало". Социалистът даде пример с кандидат-кмет, на който се вади решение, че е в конфликт на интереси ден преди балотажа. „Той губи изборите и после съдът отхвърля това решение на комисията", посочи още депутатът. Той попита и как такива хора могат да бъдат амнистирани и компенсирани . Добрев даде примери и с кметове от Монтанско, както и с бившия член на ГЕРБ Емил Димитров, който е заявил, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова са в основата на поръчка в КПУКИ срещу него.
Кирил Добрев заяви, че е изненадан от реакцията на колегите му от ГЕРБ- в стил гузен, негонен бяга. Той припомни, че оглавяваната от него временна комисия по случая Филип Златанов е излязла с доклад, който е бил подписан без особено мнение и от представителите на ГЕРБ. „Премиерът е изразил недоверие към поверената ми тогава комисия, нека викне неговите хора, които членуваха в нея да му кажат какво са разказали потърпевшите", каза още депутатът от левицата.
Според Добрев закъснялата реакция на полиция и прокуратура за изчезналите тефтери на Филип Златанов се дължи на недоразумение и липса на достатъчна информация. „В противен случай съм убеден, че цялата държавна машина щеше да бъде впрегната да ги търси", заключи Кирил Добрев.