Осъден за убийство иска по-ниска присъда
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъден за убийство иска по-ниска присъда

/КРОСС/ Стелиан Стоилов, осъден за убийството на 75- годишна жена от Търговище, извършено през лятото на миналата година, обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъдата на първата съдебна инстанция. В края на септември тази година Окръжният съд в Търговище призна вината на 26 годишния мъж затова, че на 17 август 2013 година убил Николинка Ст. по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. При условията на съкратено съдебно следствие, първата съдебна инстанция е редуцирала с 1/3 наказанието „доживотен затвор" и е присъдила на Стелиан 25 години затвор при първоначален строг режим. Този съд е наказал подсъдимия с различни по размер присъди за още две престъпни деяния - грабеж, извършен непосредствено преди убийството и за притежание на марихуана. Стелиан ще търпи най-тежкото от наложените наказания - 25 години лишаване от свобода, 2000 лева глоба и общо 175 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди на близките на убитата жена.
Часове преди престъплението 26-годишният Стелиан се черпил с приятели в заведение в Търговище. Въпреки голямото количество алкохол, компанията продължила купона в местна дискотека. Заради агресивно поведение охраната изхвърлила на няколко пъти пияния младеж от заведението Преди да се прибере в дома си Стелиан решил да ограби бабата на свой приятел. Той познавал дома на 75-годишната Николинка, т.к. често гостувал там с нейния внук. Първо откраднал голяма метална тава, която намерил зад къщата и я скрил в двора на съседната детска градина. Междувременно възрастната жена се разбудила и при второто нахлуване на нападателя в двора на къщата оказала съпротива. Сблъсъкът между стопанката и Стелиан прераснал в сбиване. Младият мъж се въоръжил с двурога вила и с няколко удара по тялото и главата бързо сломил силите на жертвата си. Изтикал вече безпомощната жена в дома й и продължил да я удря и заплашва. В този момент Николинка разпознала нападателя си и това предизвикало нова вълна от агресия у него. Той продължил да удря жертвата си но вече с кухненския нож. Въпреки съпротивата на възрастната жена, няколко силни удари с ножа по шията й се оказали фатални за живота й. За да заличи следите си подсъдимият запалил дрехите на вече мъртвата Николинка, а по-късно се преоблякъл и скрил своите дрехи в необитаема постройка. Почти месец по-късно бил задържан при рутинна полицейска проверка.
Днес Стелиан поиска от въззивната апелативна инстанция да намали както наказанието, така и размера на присъденото обезщетение. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в предвидения от закона срок.