Германия иска арест и екстрадиция на свой поданик, за да го разследва за измами
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Ноември 2014 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия иска арест и екстрадиция на свой поданик, за да го разследва за измами

Варна /КРОСС/ Варненският окръжен съд задържа под стража германския гражданин Флориан Грота, издирван в родината си за няколко измами, извършени през лятото на тази година. В Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентните власти на град Оснабрюк, Германия се посочва, че в продължение на един месец през това лято, 29-годишният Флориан измамил няколко свои сънародници с различни обещания. На един обещал срещу сериозна сума в евро да го снабди с билет за футболна среща на световното в Бразилия, друг измамил като не издължил парите за наем на квартирата, на трети сънародник взел автомобила за ден - два и "забравил" да го върне. Властите в Германия са установили, че техният сънародник управлявал автомобил без да е правоспособен водач. Престъпленията са извършени в град Линген и на други места в Германия. Още през юли съдия от Районен съд Линген е поискал ареста на Флориан Грота, за да бъде разследван за престъпните деяния.
Пресслужбата на съда припомня, че същият мъж беше задържан във Варна през септември миналата година и по искане на германските власти беше екстрадиран в родината си, за да изтърпи едногодишна присъда за други престъпления, извършени там. Флориан е излязъл от немския затвор през м. май и преди да се завърне във Варна, където живее с приятелката си извършил престъпленията, за които Германия отново го издирва.
Днес Варненският окръжен съд прецени, че всички основания на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) са налични. Немските власти са посочили коректно престъпленията, извършени от Грота. Измамата се наказва със затвор както у нас, така и в Германия. Съдът приобщи към материалите по това дело и всички документи, свързани с предходната ЕЗА и миналогодишното екстрадиране на чужденеца от България. Постоянният арест ще гарантира присъствието на Флориан Грота на делото за предаването му на германските власти, което ВОС ще насрочи в следващите 7 дни.
Ако обжалва днешното определение за ареста германецът ще се яви пред Варненския апелативен съд на 18 октомври 2014 година от 10,00 часа.