Икономист: КТБ беше затрита за нищо
Секция: ИКОНОМИКА
13 Ноември 2014 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: КТБ беше затрита за нищо

/КРОСС/ КТБ беше затрита за нищо, смята икономистът проф. Чавдар Николов.
Действително Корпоративна търговска банка не трябваше да бъде фалирана. Държавните мъже не бяха държавни мъже, те просто се подведоха и не знаеха какво вършат. В момента действително данъкоплатците ще платят. Какви ще са последиците върху финансовата стабилност - не се наемам да прогнозирам, защото фалитът на една такава голяма банка няма начин да не се отрази върху общото финансово състояние в икономиката.
От времето на Дянков се движим по неправилна парабола, точно оттам дойдоха всичките разминавания. Макрорамката беше безобразна. /.../ В момента икономиката ни се движи надолу. Без заеми би било абсолютно крайна глупост. Но сега да затъваме в заеми неясно за какво, защото парите се харчат за абстрактни цели, оказва се, че няма да имаме пари за съфинансиране на европейските проекти - това що за политика е, попита той пред БНР.
Според проф. Николов плоският данък трябва да бъде отменен от догодина с една разумна умерено прогресивна скала. Не е нужно да плашим инвеститорите, но все пак ние трябва да приличаме на една европейска страна. Плоският данък е измислица на момчетиите от либералните институции.