Българинът направил покупки онлайн за 3 млрд. лв.
Секция: ИКОНОМИКА
13 Ноември 2014 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българинът направил покупки онлайн за 3 млрд. лв.

София /КРОСС/ Българинът пазарува дрехи и обувки основно по интернет. Това твърдят експерти от компании за електронна търговия у нас. Общият обем на продажби вече достига над 3 млрд. лв. годишно. Търговията в мрежата намалява разходите на бизнеса за търговски площи. Електронният магазин може да струва до 40 лв. на месец.
17 на сто от всичките 180 хил. работещи в уебсайт у нас, са в такива за електронна търговия. Безплатни платформи, които малкият бизнес може да инсталира без помощта на IT-специалисти, позволяват компаниите да пуснат за часове своя първи сайт и да представя своите услуги или продукти, при това и много евтино.
Малкият бизнес вече е наясно, че за да укрепне, трябва да присъства в интернет. 82% от потребителите преди да вземат решение за покупка, първо търсят информация в интернет, т.е. решението на 82% от хората се базира на информацията, получена по този начин.
Въпреки това, потребителите трябва да са много внимателни, когато купуват лекарства или хранителни добавки по интернет. Има данни, че 60% от тези продукти са фалшиви, но също има много голям пазар на лекарства извън мрежата, които също са фалшиви. Така или иначе предлагането на лекарства онлайн според българското законодателство, е забранено.
Очаква се общият обем на продажби, който се реализира у нас по интернет, да достигне над 3 млрд. лв. в края на годината, съобщава ТВ7.