АПИ затваря планински проходи през зимния сезон
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2014 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ затваря планински проходи през зимния сезон

София /КРОСС/ Някои от планинските проходи в България ще бъдат затворени за зимния сезон, за да се избегнат инциденти на пътя. Това съобщи на пресконференция шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.
„Проходите Етрополе-Златица и Върбишки са затворени целогодишно, но голяма част от водачите, които се ръководят с GPS и най-вече чужденците не знаят това. На сайта на АПИ могат да бъдат проверени всички проходи, които ще бъдат затворени за зимата, както и тези, които ще бъдат почиствани", обясни Лазаров.
По думите му падналия сняг там затруднява спасяването на хората, които са опитали да преминат през този маршрут. „Поради тази причина ще направим трайно затваряне на тези пътищата. Ще ги затворим, така че да не може да минават никакви автомобили - леки, товарни, високопроходими или каквито и да било", съобщи инж. Лазаров.
„Други проходи, които затваряме през зимния сезон, са Троян-Кърнаре и Дюлинския проход. Те са с висока надморска височина и там пада много сняг - над 3-4 метра. Този тип проходи много трудно се поддържа, защото там вали през цялата година и на практика поддържането им е невъзможно", допълни инж. Лазаров.