ДБГ искат закриване на Гражданския съвет на Реформаторския блок
Секция: ПОЛИТИКА
14 Ноември 2014 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДБГ искат закриване на Гражданския съвет на Реформаторския блок

/КРОСС/ Движение България на гражданите ще настоява за премахване на Гражданския съвет на Реформаторския блок, стана ясно от изявление на зам.-председателя на ДБГ Найден Зеленогорски.

Нека бъдем честни, нашата иновация - Гражданският съвет, беше много интересна и даде добър резултат, но в решителни моменти имаше разклащане на лодката. Атаките от съвета в момент, когато водехме преговори за участие в управляващо мнозинство, бяха недопустими. Лодката вече не се клати, дошло е време да се изчистят нещата, защото РБ е дългосрочен проект, каза Зеленогорски. Затова се налагало националните събрания на всяка една от формациите да се съберат и да решат дали съхраняват идентичността си, или вървят към единна формула, единна партия.

ДБГ и СДС отдавна са „на нож" с Гражданския съвет, заради публичната позиция на мнозинството от членовете му в подкрепа на Радан Кънев за лидер на РБ. Гражданският съвет реагира остро и настоя и за оттегляне на номинацията Божидар Лукарски за министър на икономиката.

ДБГ се обяви и за отлагане за неопределено време на конгреса на РБ, на който трябва да се избере единен лидер. Той трябваше да се състои в началото на септември, но по искане на Меглена Кунева се отложи за 10 ноември. Сега нова дата не е насрочена, като ДБГ смята, че това трябва да се случи, след като има „положителни резултати от реформите".

ДБГ констатират високо равнище на недоверие между част от партиите в РБ и изразяват своята готовност да работят за възстановяване на добрите коалиционни отношения, се казва в становището, одобрено от ръководството на формацията. „При такова недоверие провеждането на конгрес преди чувствително да се е повишило доверието между партиите в коалицията и преди всички партии в коалицията да изразят изрично общо съгласие по въпроса за бъдещото лидерство в РБ, не само не би било стъпка към обединение, а напротив - значително би увеличило рисковете пред коалицията. Основен критерий за възстановяване на коалиционни отношения ще бъде начинът на работата в парламентарната група на РБ", смятат от ДБГ. „Бъдещето на РБ зависи не от способността за радикално говорене, а за реално правене на реформи. През тяхната реализация се доказва потенциала за лидерство. Затова считаме, че Съюзен конгрес може да има след като са налице и първите резултати от реформите", заявяват от ДБГ.

Лидерът на „Демократи за силна България" (ДСБ) Радан Кънев заяви в петък пред репортери, че той е за провеждането на съюзен конгрес. „Най-големи поддръжници на конгреса са колегите от ДСБ, а господин Радан Кънев повдигна въпроса на парламентарна група последния път. Ние искахме отсрочка, тъй като за нас беше важно да попитаме и Изпълнителния съвет и териториалните органи на ДБГ какво мислят за този силует, и това беше обратната връзка. Истината е, че има голямо недоверие в РБ на този етап и ние трябва да се борим с това недоверие", коментира организационният секретар на ДБГ Димитър Делчев пред БНР.

„За мен отиването на един конгрес просто, за да избереш ръководство, не е достатъчно. Подобно мероприятие трябва да се проведе, когато усилията на правителството и управляващото мнозинство дадат положителни резултати. Силно се съмнявам, че през януари и февруари ще има такива", коментира Зеленогорски. Той уточни, че подобни резултати могат да се очакват в средносрочен период.