От речите на политиците ни можело да се направи речник на обидните думи
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2014 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От речите на политиците ни можело да се направи речник на обидните думи

София /КРОСС/ Може да се направи речник на обидата на база говора на българските политици в Народното събрание. Това обяви Владислав Миланов по време на представянето на книгата си „Езикови портрети на български политици и журналисти ". По думите му за политиците е лесно да се скрият зад клишето, а жените в българската политика са по-агресивни от мъжете и се обиждат главно за външния си вид.
Съавторът на книгата „Езикови портрети на български политици и журналисти" Надежда Сталянова обясни, че речта на жените в българската политика е по-агресивна от тази на колегите им мъже: „Обиждат се най-вече на външен вид. Говорът на много от нашите съвременни депутати жени се характеризира с изключителна агресия. Обидата заема все по-широко място в речта на българските политици и докато в началото на 20 век те са се обиждали на наличие или не такова силно наличие на интелектуален капацитет, в момента обидната лексика е в целия диапазон от липса на интелектуални качества, външен вид, образ, килограми и така нататък, през сексуална ориентация".
Владислав Миланов коментира словото на българските политици при откриването на 43-тото Народно събрание: „Не е пресилено, ако кажем, че можем да направим речник на обидата и на обидните думи от словото на българските политици. Лексикални елементи, които изразяват обидата. Абсолютно категорично смятаме, че в публичното пространство, в официална ситуация, тези употреби говорят за езикова немощ, езикова безпомощност, за неумение да изразиш със словесното богатство богата мисъл. Това, като че ли, е най-големият проблем в общуването с българските политици".
Един от изводите, които авторите на книгата очертаха, е че 43-тото Народно събрание ще бъде интересно и различно като езикова картина, култура и езикова политика, съобщи Дарик.