Две ромки родиха и избягаха от болницата
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Ноември 2014 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две ромки родиха и избягаха от болницата

/КРОСС/ В два последователни дни две жени от ромски произход родиха в ловешката болница и по-късно избягаха от там, научи „Преса". Информацията бе потвърдена от шефката на неонатологичното отделение д-р Петя Станчева. Жените са от Угърчин, здравнонеосигурени са, бебетата и на двете са извадени със секцио.
Те били издирени чрез личния им лекар, за да разберат лекарите изоставят ли майките децата си. Така че по-късно те все пак се появили за малко, за да заявят, че не декларират отказ от тях, обясни д-р Станчева. Повече от седмица оттогава обаче за мъничетата се грижат в неонатологичното отделение.
Ангелина родила второто си дете на 4 ноември и три дни след операцията „духнала". Момченцето, кръстено Данчо, дошло на бял свят с тегло 2800 грама и няколко дни било в кувьоз. Адаптирало се по-трудно, имало трахипнея. Вече е в добро състояние и може да бъде изписано, но никой не се появява, за да го прибере вкъщи.
На 5 ноември била приета за раждане 25-годишната Милена. Бебето й било трето поред, родило се в седмия месец, недоносено - 1350 грама, а водите на майката изтекли три дни преди това. 24 часа след секциото Милена изчезнала от отделението. Бременността на ромката била непроследена, което оказало влияние върху момченцето, носещо името Исус. То е страдало още вътреутробно, но пък това е довело до повишаване на защитните му сили впоследствие, коментира д-р Станчева. Въпреки това Исус ще остане в кувьоз най-малко още един месец.
Нямаме право да върнем родилка, дори и да няма здравна осигуровка, заяви пред „Преса" акушер-гинекологът в ловешката болница д-р Десислав Атанасов. За нормално раждане и за секцио касата плаща едни и същи пари, но за операция се събира екип от близо десет души - двама акушер-гинеколози, един неонатолог, един анестезиолог, сестри, акушерки, санитари, посочи лекарят. Същевременно реанимацията на недоносено бебе е скъпоструваща грижа, допълни д-р Петя Станчева. И всичко това на фона на недоимъка на ловешката болница, чиито задължения са около 3 млн. лв.
По думите на д-р Атанасов бягства от родилното се случват средно десетина пъти годишно. Един от последните случаи дори звучи като на филм - 20-годишната Радионка, която е всъщност сестра на Милена, родила първото си детенце и избягала, спускайки се по олука...