ГЕРБ ще бори „съветската” репресивна система в сектор „Сигурност”
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2014 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ ще бори „съветската” репресивна система в сектор „Сигурност”

/КРОСС/ Първите законодателни инициативи на ГЕРБ - промените в сектор „Сигурност" и законът за печата, са показателни за управленската визия на ГЕРБ. Доколкото схващаме нюансите, тези промени не срещат еднаква подкрепа от вътрешния министър, правителството като цяло и министър-председателя. Това са промени на инат, новият Закон за МВР действа едва от два-три месеца. Водещият в тази група е Цветанов, което ни дава основание да смятаме, че това е реваншизъм, заяви заместник-председателят на ПГ „БСП лява България" Атанас Мерджанов в предаването „Неделя 150" по БНР.

ГЕРБ предприема реформите в сектор „Сигурност", за да се пребори със съветската репресивна система, въведена от предишното правителство и да доближи МВР до аналогичните европейски структури, каза в отговор депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. 

„Основен, брадясал проблем на МВР е това, че те събират достатъчно доказателства, които после, по време на съдебното производство, падат. По тази линия основно трябва да се направи реформа. С потрес научавам, че за да влезеш в системата на МВР, неидентифицирани фактори искат пари, защото конкурсният подход е ликвидиран. Как МВР ще функционира, когато политическото лице министър, по сега действащия Закон за МВР, е скъпо платен държавен чиновник, който няма оперативната възможност да влияе на политиката на МВР по отношение охраната на обществения ред и разследване на престъпленията по НПК. Не е прав г-н Мерджанов непрекъснато да натяква за някакво връщане на най-лошите моменти от действието на МВР. Напротив, те създадоха този прецедент - точно те, с този закон, който беше гласуван в края на тяхното управление. Не съм съгласен и с внушението за лов на вещици. Нека г-н Мерджанов да каже с ръка на сърцето колко международни награди има техният министър Йовчев? Признанието на един човек не е абсолютно точно в България. Нали ви е ясно, че това, в което е обвиняван Цветанов, нито един сериозен политик няма да иска да се докосне до него. Само преди два месеца в София се проведе среща, на която присъстваха трима водещи германски депутати, точно на представянето на политиката, която ГЕРБ иска да следва в сектор „Национална сигурност". Те подкрепиха безусловно тази политика и заявиха, че желаят да работят отново с министър на вътрешните работи, какъвто е бил Цветан Цветанов. Той не е мой фаворит, това са обективни оценки, на хора, които не познават, но са на уважение в германския Бундестаг. Този контекст показва, че ГЕРБ се учи от грешките си", посочи Андреев.

В отговор Атанас Мерджанов подчерта, че конкурсното начало не е изключено от сега действащия Закон за МВР, то действа при назначаването, а промените са приети по изричното настояване на синдикатите: „От друга страна, връщането на ГДБОП. ГДБОП беше най-маститата служба в МВР по времето на Цветанов, но така и не продуцира реални резултати в разкриване на голямата организираната престъпност. Спомняме си до какви дефекти доведе фаворизирането на ГДБОП за сметка на ДАНС. Във внесения от ГЕРБ законопроект за МВР има ред взаимно противоречащи си мотиви. Много се надявам въпросният проект да се разглежда в специализираната парламентарна комисия, която още не е сформирана, а не във временната".

Атанас Мерджанов защити позицията на главния прокурор Сотир Цацаров по повод реакцията му след изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов. Според него кражбата става неслучайно в началото на второто управление на ГЕРБ.

Според Методи Андреев членовете на създадената в предишния парламент комисия за разследване на информацията от тефтерчетата на Филип Златанов са изхарчили 50 хил. лв., без от това да има особен ефект.
„Ще ви дам конспиративна теория за това какво е станало. Представете си, че тези тефтерчета са изчезнали не миналата седмица, а още преди. Случайно ли човекът, докоснал се последен до тези тефтерчета, е бил агент на ДС? Знаете ли, че в парламента има две лица, които влизат със свои охрани? Едното е Лютви Местан - с охрана от НСО, второто - Делян Пеевски. С какво г-н Пеевски е повече и има ли заплаха за Местан? Стана ясно, че няма как да се спре дадена охрана да влиза в сградата на Народното събрание, защото те може да бъдат вписани като сътрудници на депутата. Духът на модела „Кой?" е дълбоко вплетен в парламента", категоричен е Андреев.

До този момент не са водени разговори с представители на управляващите партии за председателско място на парламентарна комисия, съобщи Мерджанов.

„Прави впечатление, че въпреки огромните проблеми и многото натрупани, залежали въпроси, които стоят пред законодателството, социалната сфера, икономиката, парламентът като че ли загуби близо месец. Може би си струва да бъдат активирани малко повече всички в администрацията, в ръководството на водещата парламентарна група. Не сме съгласни в правилника за дейността на Народното събрание да бъде ограничавано правото на опозицията, някои елементи по съкращаване на парламентарния контрол, на времето в работата на парламента. Не може да се отрече, че има сериозни опити от страна на парламентарната политическа сила ГЕРБ да промени, до голяма степен, стила и начина на комуникация. Създаде се такова впечатление по време на консултациите, макар че начинът, по който приключиха, вгорчи вкуса и останахме с впечатлението, че в крайна сметка грубият пазарлък е надделял и сме свидетели на тази четворна коалиция. Нека първо видим ролята на министър-председателя в парламента. БСП действително е в доста тежка ситуация, но ще търси своя по-сериозен облик и сериозното си присъствие на политическата сцена, каквото е било винаги. Всеки от водещите фактори в БСП трябва да си дава сметка и отговорност за думите, които изрича. Нямам информация за кого става дума. След като г-н Гергов има информация за облагодетелстван от КТБ консултант, наш партиен функционер, редно е да я представи както пред обществото, така и пред партията. Ако се докаже, че има такъв човек и такъв факт, ще има осъдителна санкция, не разлом", посочи Мерджанов.