Магистрала „Марица” – най-рано през август
Секция: ИКОНОМИКА
16 Ноември 2014 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магистрала „Марица” – най-рано през август

/КРОСС/ Пускът на магистрала „Марица" се отлага за пореден път. Сроковете, поставяни досега - ноември 2014 г., март или май 2015 г., очевидно няма да бъдат спазени.

При мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон, цялата магистрала може да бъде завършена през август, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Днес Павлова и транспортният министър Ивайло Московски провериха на място работата по строителството.

От лот 1 между Оризово и Димитровград са изпълнени около 65%, а от лот 2 - между Димитровград и Харманли, са готови 80%.

Причини за забавянето са закъснелите отчуждителни процедури, преовлажняването на почвите, заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата.

„Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата", коментира Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски призова изпълнителите за пълна мобилизация на човешки и технически ресурси и бързо приключване на обекта без компромис с качеството на строителните дейности.

31-километровият лот 1 се изгражда от „Кооператива Муратори & Чементисти - Чи. Ем. Чи. Ди равенна, а стойността на строителството е 160 млн. лева. Лот 2 с дължина 34 км се строи от сдружение „Марица хайуей" за 146,6 млн. лева.

Двамата министри са посетили и отсечката между 98-ми и 108-ми километър на магистралата. Там с пари от бюджета се полага ново дясно платно, тъй като трафикът преминава само в лявото, а то е в експлоатация повече от 35 години. За завършването са необходими 7 млн. лв. и ако ги получи, строителят „ПСТ холдинг" обещава да е готов до май 2015 г.

Магистрала „Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор № 4 и ще свързва магитрала „Тракия" при пътен възел Оризово с Капитан Андреево на българо-турската граница. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при пътен възел Ново село.