Прокуратурата и ДАНС издирват кмета на Неделино
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Ноември 2014 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата и ДАНС издирват кмета на Неделино

/КРОСС/ ДАНС и прокуратурата издирват кмета на Неделино Стоян Беширов, за да му повдигнат обвинение, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Кметът на Неделино е разследван за престъпление по служба.

Досъдебното производство срещу Стоян Беширов е по чл. 282 от Наказателния кодекс, съобщи смолянският сайт „Отзвук". Образувано е с постановление на прокурор от Върховна касационна прокуратура след разследване на Нова телевизия, излъчено на 19 октомври. Държавното обвинение установило, че има данни за извършени престъпления в община Неделино. Освен нарушенията в обществената поръчка за ремонт на детската градина, изнесени в предаването „Разследване", такива са открити в още 10 поръчки. Досъдебното производство е възложено от главния прокурор на Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност".

Васил Иванов от Нова телевизия разкри как дограмата на детската градина в Неделино е подменена само по документи срещу 40 хил. лв. държавно финансиране. Всъщност дограмата е сложена още преди шест години с дарение от японското посолство.

„След разследването на Нова телевизия и техния репортаж прокуратурата се самосезира. Извършени са спешни действия по предварителна проверка. Бяха изискани множество документи и се събраха достатъчно данни за извършено престъпление по служба. Събрани са данни и доказателства, които потвърждават от една страна разследването на Нова телевизия, но и други доказателства за допуснати нарушения по още 10 обществени поръчки", посочва говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова . В четвъртък повече от 30 служители на ДАНС, след предварително разрешение от Окръжен съд Смолян, извършиха претърсване и изземване в сградата на общинската администрация в Неделино. Иззета е документацията по 11-те обществени поръчки. Направено е претърсване и изземване и в офисите на фирми, осъществяващи строителен надзор в Пловдив и Кърджали.

„Разследващите органи продължиха с разпити на свидетели и към настоящия момент продължават следствените действия. Разпитаните свидетели са както служители на общината, така и изпълнители по проекти и длъжностни лица от фирмите, осъществяващи строителен надзор. Няма задържан на този етап. Неуспешен е за сега опитът ни да призовем г-н Беширов, за когото официално ни е известно, че е в отпуск. Не можем да го открием на известните му адреси и продължават действията по установяването му и призоваването от прокуратурата", посочи Арнаудова. На въпрос дали кметът Беширов вече е привлечен за обвиняем, Арнаудова заяви, че не e, защото не е открит.