Столтенберг: Руските военни самолети застрашават гражданската авиация
Секция: СВЯТ
16 Ноември 2014 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столтенберг: Руските военни самолети застрашават гражданската авиация

/КРОСС/ Руските военни самолети са опасни за гражданската авиация в Европа, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Прихванатите от натовски изтребители руски военни самолети през тази година са поне сто, докато през миналата е имало не повече от 30 случая, казва Столтенберг пред Daily Telegraph.

Той признава, че руските бомбардировачи и разузнавателни самолети остават в международното въздушно пространство, но „съзнателно нарушават гаранциите, които намаляват риска от сблъсък с граждански самолет".
„Проблемът е, че повечето руски пилоти не включват апаратурата, която позволява на самолетите да се разпознават, не предоставят плана за полета, не влизат във връзка с диспечерите на гражданската авиация. Това е опасно за гражданските полети, особено напоследък, когато активността на руската военна авиация нарасна", казва Столтенберг.

The Daily Telegraph дава пример със случай през март - Boeing 737 на Скандинавските авиолинии със 132 пътни[r на борда се разминал за част от секундата с Ил-20. Самолетите се разминали едва на 300 фута - малко повече от 90 метра. „Само бързата реакция на пилота на гражданския самолет и фактът, че е било светло и е имало добра видимост, са предотвратили катастрофа", пише вестникът.

Генералният секретар на НАТО призова руската страна да се подчинява на правилата във въздухоплаването.