Наблюдаващият прокурор по КТБ: Това не е банка, а схема за кражба
Секция: ИКОНОМИКА
17 Ноември 2014 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наблюдаващият прокурор по КТБ: Това не е банка, а схема за кражба

/КРОСС/„Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида (каквото е мнението на професор Ханке), отколкото нормална търговска банка".

Това коментира в интервю за „24 часа" наблюдаващият прокурор по делото „КТБ" Иван Гешев.

„На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си", добави той.
„Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура. Потвърждават го и икономисти, с които разговарях. И то в страна от ЕС при действащи транспонирани европейски директиви, които са перфектни, при наличие на вътрешен и външен одит, надзор и регулатор", каза още прокурорът.

Според него вината за създалата се ситуация не е само на БНБ:

„За мен, познавайки доказателствата по делото, вината да се стигне до това незавидно положение, което в крайна сметка нанася и големи имиджови щети на самата държава, имат различни органи, а не само БНБ. В ДАНС например има цяла дирекция, която се занимава с финансова и банкова сигурност. Освен това имаме МВР, вътрешни и външни одитори, надзорен съвет и одитен комитет на банката".