Българи създадоха мобилно приложение за здравословно хранене
Секция: Здраве
17 Ноември 2014 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи създадоха мобилно приложение за здравословно хранене

/КРОСС/Трима млади българи създадоха първото по рода си мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. В "EatWell" или "Храни се добре" е заложен иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител, при това напълно безплатно.

Идейният двигател зад мобилното приложение е Павел, студент в Холандия, на когото и хрумва идеята. Дизайнерът е Иван, студент в Германия. ИТ специалистът е Евелина, която „движи" и нещата с реализацията на проекта им, защото само тя е в България.

Над 70% от хората не се хранят правилно и това води до здравословни проблеми и нашата глобална цел е да подобрим здравето на хората чрез хранене, обяснява Евелина Атанасова, цитирана от БНТ.
На практика - личният диетолог се "пренася" в смартфона, позволявайки на потребителите да се възползват от него навсякъде и по всяко време. Само няколко минути отнема попълването на биометрични данни, преди да се генерира всеки индивидуален режим за правилно хранене.

Режимът за една седмица напред е готов и към всяко ядене сме подбрали най-хубавите, най-лесни за приготвяне рецепти, допълва IT специалистът. 
6 месеца по-рано стартира работата по реализацията на проекта, в който са вложени всичките им спестявания. Сега са необходими още средства, а екипът не спира да търси вариант към успеха.

Евелина Атанасова се надява  на поне 100 хиляди юзера до 2 години.
Наред са и преговорите на екипа с ресторантьорите у нас, за да може да бъде „затворен кръга" към здравословното хранене.