БСП – София настоява за законови промени, за да се спасят парите на "Топлофикация" в КТБ
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2014 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП – София настоява за законови промени, за да се спасят парите на "Топлофикация" в КТБ

/КРОСС/Столичният общински съвет реши на 6-и ноември "Топлофикация-София" да продаде изцяло вземанията си към КТБ, които възлизат на 80 милиона лева. Оформянето на договора за цесия беше възложено на общинските комисии по финанси и стопанска политика. Според председателя на Градският съвет на БСП - София Калоян Паргов, заседание на двете комисии все още няма, очаква се те да се съберат едва днес.

Това решение на 6-ти ноември беше просто проформа решение, което трябваше да покаже ангажираност и желание за справяне с проблема. Две-три седмици преди тази дата и държавни, и частни дружества търсеха възможности да спасят депозитите и вложенията си в банката, заяви Паргов пред БНР.

Според него решението за цесия е трябвало да се вземе много по-рано.

Ние взехме решението точно на датата, на която БНБ отне лиценза на КТБ, което обезсмисля нашето решение. Единственият правилен ход и за това сме водили разговор с депутатите от "БСП лява България" в НС, е допълнение към законопроекта, който Министерството на финансите внася за КТБ. В него, доколкото знам, се предвиждат клаузи МФ да поеме изплащането на тези вложения към държавните дружества, като после то ще си ги търси. Там да бъде записано, че това се отнася и за общински търговски дружества, каквото е "Топлофикация", каза още Паргов.