Финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се ползват средства от ОП „Транспорт“
Секция: ИКОНОМИКА
17 Ноември 2014 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се ползват средства от ОП „Транспорт“

/КРОСС/Финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се ползват средства от Оперативна програма „Транспорт". Съществува обаче възможност, ако „Пътнически превози" бъдат преместени в холдинга, където се намира и Национална компания „Железопътна инфраструктура", финансовите показатели като числа да бъдат подобрени и едва тогава би могло да се мисли за европейско финансиране.

Това стана ясно от коментара на Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред БНТ. 

Московски посочи като пример модела на метрото, което освен че възлага изграждане на инфраструктурата, си закупува и подвижен състав. Към една такава стъпка обаче може да се тръгне едва след сериозно обсъждане както в правителството, така и с Европейска комисия, посочи той. 

Московски не отхвърли и възможността да се ползват пари от държавния бюджет. Според него и това е един от механизмите, които могат да се приложат за обновяване на подвижния състав в БДЖ. Държавата може през държавния бюджет или през Банката за развитие да окаже финансова подкрепа на дружеството, посочи транспортният министър. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес ще направи инспекция на железопътните гари и ще се запознае на място с предприетите мерки от НКЖИ за гарантиране на безопасността на влаковото движение в гарите с ръчно управление.

Московски ще посети гарите Нова Загора, Безмер, Ямбол, Церковски и Айтос, а следобед, на брифинг на жп гара Бургас, в 14.30 ч.,  ще представи резултатите от проверката и мерките за повишаване на безопасността.

Предвижда се в рамките на деня министър Московски да посети и гара Владимир Павлов, както и да направи инспекция на строителните дейности по проекта за модернизация на жп линията Септември - Пловдив, който се финансира по Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г.