/КРОСС/Пазарът е залят от „производители", които нерегламентирано предлагат домашна ракия, която не е издържала нито една проверка. Въпреки че производството на ракия е дълбоко заложено у българския народ, консумирането на нелицензирен алкохол може да доведе дори до смърт, категорични са експерти в материал на BNews. „Това е производство, при което никога няма гаранция за качеството. Ако се прави, за да се пие вкъщи, този, който го „произвежда", може да е опасен само за себе си. Ако обаче ракията или виното се предлагат на други хора - това вече е сериозен риск. Аз съм против този алкохол да се продава на пазара", коментира председателят на Асоциацията на професионалните сомелиери Михаил Марковски.
Затова специалистите съветват да се избира алкохол, произведен от голям производител, а не на забъркана в съмнителен казан течност, която не е преминала през никакви проверки.
Марковски поясни, че ясно трябва да се разграничава качеството от дефекта. При домашно приготвените питиета има риск крайният резултат да не е на нужното ниво като качество, а това да доведе до неприятни и дори фатални последици след консумацията.
Оказва се, че домошарките са пълни с вредни вещества. Най-опасни са метиловият спирт и етилацетатът. Метиловият спирт съсипва очния и слуховия нерв, поразява мозъка и човек умира. Етилацетатът се получава когато при варенето се изпусне важният момент от ферментацията на джибрите, в който от алкохолна тя преминава в оцетна. В резултат етилацетатът директно атакува черния дроб, а това води до цироза и, още по-опасното, до сигурна смърт.
Държавата за съжаление е непосилна да се справи с „търговците" на домашно приготвена ракия и вино и най-малкият проблем са загубите за държавата, ако продуктът се реализира на пазара. Далеч по-важното е, че продажбата на непроверен алкохол може да е крайно рискова за неговия консуматор, смятат ескпертите.