"Файненшъл таймс": Бумът за добив на шистов газ в Полша се превръща в скъп и безперспективен проект
Секция: ИКОНОМИКА
17 Ноември 2014 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Файненшъл таймс": Бумът за добив на шистов газ в Полша се превръща в скъп и безперспективен проект

/КРОСС/Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект, пише "Файненшъл таймс". Осъзнавайки това, чуждестранните нефтогазови компании се оказват от добива, като обясняват това с бюрократични препятствия и неприятелски инвестиционен климат.

Разработката на находищата в Полша може да отнеме най-малко 6 години, докато те станат търговски жизнеспособни, уточнява вестникът.

Полша разчиташе, че ускореното разработване на находищата от шистов газ ще й позволи да си осигури алтернатива на руските доставки, което ще и помогне да разреши и политически, и икономически проблеми. Големи компании като "ЕксънМоубил", "Тотал", "Коноко Филипс" навлязоха в страната, изкупувайки сондите. Но днес от 11 чуждестранни компании, решили да инвестират през последните 4 години в полския пазар на шистов газ, 7 се отказаха от своите планове, нищо че бяха вложили общо 623 млн. евро.

Сега полските национални компании PKN Orlen, Lotos и PGNiG ще трябва да разчитат на подкрепата на правителството, а останалите чуждестранни играчи да изчакат как ще се развие ситуацията.
За бягството на инвеститорите и за разочарованието от добива на шистов газ в Полша спомогна и падането на световните цени на енергоносителите, отбелязва вестникът.

През 2011 г. се предполагаше, че запасите от шистов газ в Полша ще стигнат за 300 години. Правителството заговори, че страната ще може да се конкурира с Норвегия. Днес обаче се говори не за 300, а само за 55 години. Но нито една от 66-те работещи сонди засега не потвърди състоятелността на добива, констатира "Файненшъл таймс".