10 добружански села изолирани от света
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2014 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 добружански села изолирани от света

/КРОСС/ От средата на септември жителите на села в добруджанската община Крушари са изолирани от света. Причината е, че само веднъж на ден през селата минава автобус. Така ако човек реши да отиде до областният център, няма с какво да се прибере.
От промяната в разписанието са засегнати близо десет села, някои от които са чак до румънската граница. В село Коритен например живеят около 120 човека. Повечето жители са възрастни хора. Нямат аптека и достъп до лекарска помощ.
Зъболекар има само до обяд в общинския център в Крушари. За да отидат на стоматолог, на хората от Коритен са му нужни три дни. В първия ден пътуват до Крушари, но автобуса пристига в час, в който лекарят вече си е заминал. На втория ден са в кабинета му, но автобусът тръгва преди да са приключили. И така на третия ден вече могат да се приберат у дома.
Хората от Коритен и съседните села дори направили подписка до община Крушари, за да им възстановят линиите. Подписка от кметовете и кметските наместници на общината беше събрана в подкрепа на жителите на селото, тъй като спрените линии оставят цялата община в почивните дни без никакъв извънградски транспорт.
Фирмата превозвач е спряла да обслужва част от линиите заради проблеми след наводнението в края на юни. По думите на кмета на община Крушари Добри Стефанов са предприети необходимите мерки, за възстановяване на допълнителните линии на автобусите до селата, съобщава ТВ7.