Черна дупка за парите на Евросъюза
Секция: СВЯТ
17 Ноември 2014 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черна дупка за парите на Евросъюза

/КРОСС/ В ръководството на ЕС възникват все повече въпроси за обема на помощта, която искат властите в Киев. Тези дни стана ясно, че към 3-те млрд. долара, отпуснати по-рано през годината, Европа е обещала на Украйна допълнително още 2 млрд. за разплащане на руския газ.

Европейските чиновници са шокирани от позицията на Киев, който иска все повече пари от Стария свят. В резултат на това се стига до абсурда ЕС да изпада в положение да търси оправдания, за да откаже на Киев и да защити собствените си интереси. „Украйна, както и преди, ще моли Европа за пари. И това във все по-голяма степен ще кара Запада да бъде нащрек", заяви руският анализатор Григорий Трофимчук.

В Брюксел не спират да се учудват, че колкото и пари да отпускат на Киев, там винаги ще молят за още. При това получаването и разпределението на финансовите потоци се оказва много сложно за контролиране. Ясно е обаче, че част от европейската помощ ще потъне в джобовете на украинските олигарси и днешни управляващи. Спорът е само каква ще бъде тази част - по-малката или по-голямата.

Известно време Брюксел се смиряваше с наглостта на Киев, тъй като пред него стоеше задачата да привлече Украйна в своята орбита. Сега нещата са променени. „Европейците се изплашиха, че може да пропилеят „победата от майдана" и започнаха да правят безпрецедентни отстъпки на украинците. Това въобще не е типично за Брюксел. В продължение на последните 5 години еврокомисарите изтискваха всички сокове от южната европейска зона, поставяха изключително строги изисквания към страните от Източна Европа. А Украйна изведнъж получи свободен достъп до европейския пазар, макар че това не компенсира загубите от износа за Русия", смята политологът Василий Колташов.

Според зам.-директора на Института за ОНД Владимир Жарихин, днес ЕС се оказа на мястото на Русия, която субсидираше икономиката на Украйна в продължение на много години без особена полза за себе си, а след това се оказа в положение на оправдаваща се страна. В Брюксел са наясно, че Украйна злоупотребява и с помощите, които й се отпускат, и с великодушието на ЕС да премахне митата за някои украински стоки и да спонсорира доставките на руски газ. Сега Брюксел трябва да измисли как да върне ситуацията назад с най-малки загуби за собствената си икономика, която все още се намира в криза.

/в. Русия днес/