Закъснява сеитбата на пшеницата
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2014 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Закъснява сеитбата на пшеницата

/КРОСС/ Закъснява сеитбата на пшеницата в много райони на страната. Все още не е прибрана реколта от царевица и слънчоглед. Проблемът е в обилните валежи, които затрудняват машините да работят. В Шуменско десетки декари с царевица все още са неожънати.
Причините са в лошото време - все още не е прибрана реколтата от царевицата и слънчогледа, а валежите са доста над средната норма и тракторите не могат да влязат в калните ниви за да орат. Шуменска област е един от регионите, където десетки декари с царевица стоят все още неожънати, но от земеделската служба смятат, че ще се успеят навреме да приключат с есенната сеитба.
От земеделската служба в Шумен успокоиха, че до падането на първия сняг стопаните ще успеят да приберат реколтата от царевица. Прогнозата е за още сухи и топли дни и така ще може да завърши сеитбата на пшеницата.
"Засетите площи с пшеница са около 432 000 декара, с ечемик са 93 000 декара... Това е добре като засяване", коментира пред БНТ Беркант Адилов, директор на Областната дирекция по земеделие.
Според земеделците опасност има и за засетите навреме площи, защото ако продължи да бъде топло, растенията много бързо ще изчерпат хранителните си запаси, а торенето им сега не е препоръчително.