Хампарцумян: КТБ не е функционирала като банка
Секция: ИКОНОМИКА
17 Ноември 2014 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хампарцумян: КТБ не е функционирала като банка

София /КРОСС/ От извадките от докладите на одиторите за КТБ, които бяха публикувани, съвсем ясно става, че тази организация не е функционирала като банка. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Дали там има престъпление, колко престъпления и какви престъпления, остава съответните органи да установят и докажат.
Истинските и най-големите виновници са извършителите, но някакъв комплекс от вина и отговорност носят и регулатори, тайни служби, данъчни - тези, които е трябвало да предотвратят кризата с КТБ, заяви още Хампарцумян. Според него такъв тотален отказ на системите, на имунната система на държавата, в различните ѝ аспекти, е доста изненадваща.
Все пак банкерът заяви, че опасни последици от фалита на КТБ няма да има, но поука със сигурност трябва да бъде извадена, защото процесите и регулациите, които са позволили да се случи случката КТБ, трябва да бъдат преразгледани по начин, да предотвратим изкушението това, което е била КТБ да почне в някоя друга банка да става нещо такова.
Хампарцумян добави още, че съществуват много фирми, които могат да проследят парите и да разберат какво е станало с тях, но парите водят свой собствен живот и надали ще бъде възможно съществена част от тях да се върнат.