ТБ „Виктория“ отваря, за да бъде продадена, смята Любомир Дацов
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2014 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТБ „Виктория“ отваря, за да бъде продадена, смята Любомир Дацов

/КРОСС/Планираното отваряне на ТБ „Виктория" за 12 декември е по-скоро свързано с възможна продажба на финансовата институция, коментира в Bulgaria On Air икономистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

„Аз по-скоро бих гледал на нещата, като че към банката има проявен интерес и, че вероятно има нов собственик. Определено ще има комплекс от мерки. Не е така просто в момента, както изглежда от съобщението на БНБ, че просто ще бъде отворена банката", допълни още Дацов.

Той подчерта още, че има огромна разлика в структурата и размера на КТБ и ТБ „Виктория" и по -думите му не би било правилно да е се прави аналогия между двете финансови институции.

Дацов коментира и смяната на председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Той подчерта, че по-важният въпрос е защо се прави тази рокада. Според него назначението на Радослав Миленков начело на Фонда е стратегическо и с него се търси по-къс хоризонт- в рамките на година и половина.

Дацов подчерта още, че Миленков е един добър професионалист. Той уточни още, че „не живеем в такъв свят, в който хората не се познават и не дължат кариерата си все на някой. Така че, независимо кой влиза в политиката, трябва е ясно, че има зависимости, които не е задължително да бъдат отрицателни".

Според Дацов проблемът с КТБ е най-малко проблем заради БНБ.

„Ако трябва да гледаме в самите институции- КТБ е следствие на политически взаимоотношения, на съдебна власт и най-накрая на надзора на БНБ. И, както се видя, КТБ е преди всичко - политико-криминална история, отколкото чиста банкерска история," коментира още икономистът.