Министерство на икономиката поиска финансиране от ЕК за строителството на „София тех парк“
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2014 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерство на икономиката поиска финансиране от ЕК за строителството на „София тех парк“

София /КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски изпрати днес писмо до Генерална дирекция „Конкуренция" на Европейската комисия за пре-нотификация на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на „София Тех парк" по ОП „Конкурентоспособност". При положителен отговор на комисията ще бъде осигурено европейско финансиране в размер на 83 млн. лева, което ще даде възможност за реалното започване на строителните работи.
Процедурата по пре-нотификация на безвъзмездната помощ по проекта, отпускана по оперативната програма, е стартирана през май 2013 г. До момента дейностите по разчистване на терена са приключени и инженеринговите договори са в процес на изпълнение.
От първостепенно значение за успешното реализиране на проекта е навременното получаване на становище на ЕК по пре-нотификацията. В този смисъл изпратеното днес писмо с отговори на последните поставени от ЕК въпроси, представлява ново стартиране на проекта. Това ще даде финансова възможност да се разгърнат същинските дейности по изграждане на физическата инфраструктура на научно-технологичния парк, което ще бъде реална «първа копка» на проекта.