Киев продължава да строи стена с Москва, макар да не контролира 409 км от границата с Русия
Секция: СВЯТ
28 Ноември 2014 19:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киев продължава да строи стена с Москва, макар да не контролира 409 км от границата с Русия

/КРОСС/ Украинските власти продължават да укрепват границите си, но украинските граничари нямат контрол върху 409 км навътре в Украйна от границата с Русия. Това заяви пред журналисти ръководителят на Държавната гранична служба на Украйна Виктор Назаренко, цитиран от РИА Новости.

Той съобщи, че на границата с Русия „има повече от 140 км противотанкови ровове, 1030 км контролни  ленти, 16 бункера, 18 траншеи, 56 контролни пункта и блок-постове“.

Украйна продължава да развива програмата по създаване на комплекс от инженерни съоръжения на границата с Русия, наречена „Стена“, каза още Назаренко. „Към днешна дата са финансирани 36 процента от проекта“, уточни той.

През септември тези година украинското правителство утвърди проекта „Стена“, който ще представлява ров с ширина минимум 4 метра и дълбочина 2, като ще има също така системи за оптично-електронно наблюдение, кули и други съоръжения, които ще препятстват основно преминаването на превозни средства. Предвидено е на морската граница пък да се въведе пълно оптико-електронно наблюдение.

Границата между Украйна и Русия е с обща дължина 2295 километра.