Още първите дни на това управление доказаха правотата на решението да останем в опозиция
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2014 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още първите дни на това управление доказаха правотата на решението да останем в опозиция

/КРОСС/ „Решихме проблемите по членството в комисиите и комисиите са факт. Това обаче не е индикация за срив в БСП", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП лява България" Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

Няма промяна в подкрепата на Нинова за решението на партийното ръководство за неучастие в управлението.

Държавническа и партийна са причините да останем в опозиция. България има нужда от силно ляво и силно дясно. Ако бяхме влезли в управление с ГЕРБ, нямаше да бъдем силна лява партия. България щеше да загуби, посочи Нинова.

Още първите 10 дни от това управление доказаха правотата на решението да останем в опозиция. Как щяхме да приемем замразяването на доходите догодина, увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, замразяването на минималната работна заплата, отнемането на социалните права? Тази програма, идеология е неприемлива за БСП, отбеляза Корнелия Нинова и подчерта, че политиката налага компромиси, но трябва да има и последователност.

Увеличаването на публичните инвестиции и доходите на хората трябва да бъдат двете основни посоки на разходите.Държавите, които по веме на кризата увеличиха публичните инвестиции, постигнаха ръст в икономиката и в БВП, а тези, които се ограничиха с рестрикции, задържаха нивата и след това паднаха надолу, поясни депутатът от БСП.

Увеличаването на потреблението е другият начин за излизането от кризата, а хората ще потребяват, когато имат повече доходи. Увеличаването на минимална работна заплата, детските и социалните надбавки и помощта за бизнеса по време на предишния мандат на БСП бяха стъпки в тази посоки, отбеляза Нинова и категорично отхвърли тезата за левия популизъм, целящ да тушира вътрешните противоречия. Това е основата на лявата програма, приета на конгрес, зад която БСП седи отдавна, изтъкна Нинова.
Не само търсене на външни пазари за българските производители, но и подкрепа за Закона за защита на конкуренцията препоръча Нинова на управляващите.

Благодарение на Закона за защита на конкуренцията веригите няма да може да продават под себестойността й българска продукция и да се забранява на производителите да продават на по-ниска цена на други магазини. С тези и останалите мерки, заложени в закона, българските производители по-бързо ще усетят подкрепата на държавата, заяви Нинова. Ако има контрол и законът се спазва, това няма да доведе до увеличаване на цените за крайния потребител, категорична е тя.

„Да, той демонстрира друг тон, но докога ще продължи този друг тон?", каза Нинова в коментар на решението на премиера Борисов да подкрепи нейната идея за проверка на състоянието на язовирите.

Нинова цитира данни за 268 язовира с неизяснена собственост. „Законът възлага на собственика технически контрол на съоръжението, т.е. те са безконтролни", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП лява България". Тя обясни, че нито един от 77-те опасни язовири, за които е предписано да бъдат закрити до края на 2014 г., не е закрит. Когато се случи нещо като това в Мизия, си даваш сметка, че всички носим отговорност и всички сме длъжни да решим този проблем. Не може повече да позволим страната да потъва под вода и да дава жертви, категорична е Корнелия Нинова.