Разширяване на кръга от обстоятелства, декларирани от магистратите в имуществените декларации, иска министър Иванов
Секция: ПОЛИТИКА
30 Ноември 2014 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разширяване на кръга от обстоятелства, декларирани от магистратите в имуществените декларации, иска министър Иванов

/КРОСС/ Създаването на орган, който да проверява магистратите за обстоятелствата, които декларират в имуществените си декларации, препоръча правосъдният министър Христо Иванов в интервю за Нова телевизия. Много е важно е да се разширят обстоятелствата, които те декларират, отбеляза той.

Ако един магистрат има преференциални влогове в КТБ, това няма как да се разбере от тази декларация. Ако един магистрат е член на неформална, тайна организация, това по никакъв начин няма да бъде добре", каза Иванов.

Необходим е орган, който да контролира в какви други организации участват магистратите: „Трябва да се види и в коя ловна дружинка членуват. Добре е другата страна да знае, ако един магистрат е в една ловна дружинка с адвокат, бизнесмен или страна по дело".

Прокуратурата се нуждае от сериозна вътрешна реорганизация, посочи Иванов: „Очевидно хората по най-високите етажи и на властта и на съдебната система осъзнават, че не може да се продължава по същия начин. Г-н Цацаров за първи път в демократичната ни история отвори дума за вътрешна реорганизация на Прокуратурата. Ако искаме прокурорите да имат инициативата и реалната независимост да работят, трябва наистина да направим сериозна вътрешна реорганизация на Прокуратурата ".

Иванов изрази недоумение от позицията на ВСС по повод твърденията на ИТ-експерт, който доказа, че софтуерът на системата за случайно разпределение на делата позволява манипулации. Надявам се, че на следващото заседание ще коригират позицията си", допълни Иванов.

Цитирате мои оценки. И с г-н Борисов, и с г-н Цветанов се работи много леко и спокойно. Имал съм конкретни критики към тях", каза министърът в отговор на въпрос за начина, по който работи с „мутрите Борисов и Цветанов".