Българските фирми на румънския пазар
Секция: ИКОНОМИКА
01 Декември 2014 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските фирми на румънския пазар

/КРОСС/Все по-трудно български фирми успяват да се наложат на румънския пазар, но той остава един от най-привлекателните за родните производители. Общо 24 компании от цялата страна представиха продукцията си в Букурещ на международното изложение „Храни и напитки от слънчева България". Форумът се организира от Службата по търговско-икономическите въпроси към българското посолството в Румъния.

Близо 200 души опитаха родните месни и млечни продукти, чай, вина, безалкохолни напитки, деликатеси и традиционни ястия.

Аз съм сомелиер и имам собствен магазин. Когато открих българските вина, реших задължително да ги предложа на клиентите си. Цената е фантастична, а качеството е изключително високо в сравнение с някои румънски вина, каза Адриан Дину, член на Асоциацията на сомелиерите в Румъния, цитиран от БНТ. 

Освен утвърдени български производители на румънския пазар, във форума тази година участваха и фирми, които тепърва искат да навлязат.

TomovИскрен Томов, експерт външна търговия, призна: Конкуренцията се очертава доста силна, особено по отношение на продуктите от краве мляко.

Едно от най-големите предизвикателства за млекопреработвателите ни е вътрешната политика на големите хранителни вериги в Румъния.

Те просто не искат да работят с вътрешни доставки от България директно и това доста усложнява нещата, коментира Дянко Пенев, съдружник в млекопроизводителна компания.

От своя страна Добромир Добрев заяви: Регистрирайки румънско дружество, се опитваме да преборим нелоялната конкуренция, с която някои румънски фирми се опитват да налагат продукти на местния пазар - говоря за млечните продукти.

Въпреки острата конкуренция, в края на годината се очаква стокооборотът между България и Румъния да надхвърли рекордните 3 млрд. евро.