Увеличават общинските социални услуги за сметка на специализираните институции
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2014 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличават общинските социални услуги за сметка на специализираните институции

/КРОСС/Правителството изменени и допълни решение №633 от 2014 г., с което се приемат стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2015 година. Стандартите са съобразени с размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините според основните допускания за бюджетната прогноза за периода 2015-2017 г.

Одобрена е диференциация на стандартите за защитените жилища и центровете за настаняване от семеен тип в съответствие с целевата група на настанените деца и възрастни, включително и с увреждания. Увеличават се местата в социалните услуги, предоставяни в общността, за сметка на намаление на местата в специализираните институции. В документа са разчетени средства за месечна помощ за ученик в социална услуга.

С решението се въвеждат и нови стандарти за финансиране на здравни кабинети в общини с до 40 деца в целодневни детски градини и обединени детски заведения и общини с до 270 ученика в училище.
Въвежда се допълващ стандарт за музеите и художествените галерии, който да обезпечава поддръжката и модернизирането на съществуващата материална база и спазването на международните изисквания за съхранение и представяне на движимите културни ценности. Субсидираните бройки се увеличават общо с 223, като за музеите те са 93, за библиотеките - 30, за читалищата - 100. Разчетени са средства и за общинските училища, които са съобразени с увеличаването през 2015 г. на учениците и децата в детските градини.

Стандартите са съгласувани с Националното сдружение на общините в Република България.