Откриха 50 000 „мъртви души” в иракската армия
Секция: СВЯТ
01 Декември 2014 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха 50 000 „мъртви души” в иракската армия

/КРОСС/ Иракската армия е плащала заплати на около 50 000 несъществуващи войници. Това съобщи иракският премиер Хайдер ал-Абади, пише The Washington Post.
Измамата е разкрита при разследване за корупцията в иракската армия.
Като се има предвид, че войникк в иракската армия получава средно по 600 на месец, "мъртвите души" в армията струват на страната около 380 млн. долара годишно. При това реалните разходи за несъществуващите военни могат да се окажат много повече.
По думите на члена на парламентарната комисия по отбрана и сигурност Хамид ал-Мутлаг, реалната щета може да се окаже тройно повече.
Широкоразпространената корупция при управлението на предишния премиер Нури ал-Малики беше изтъквана като основна причина за катастрофалното поражение на четири дивизии през лятото пред напредването на джихадистите от халифата.
Пентагонът вече поиска от Конгреса $1.2 млрд. за по-добро обучение и въоръжаване на иракската армия, за да се подобрят като качество и действията й срещу джихадистите. Според американски официални лица надеждите на Вашингтон били да се изградят девет нови иракски бригади, които заедно с кюрдите и шиитите се изправят срещу Ислямска държава.