Митов се срещна с руския зам. външен министър
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2014 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митов се срещна с руския зам. външен министър

София /КРОСС/ Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят - както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, който е на посещение в България по повод отбелязването на 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай Чудотворец" в София.
Различните интерпретации на фактите водят до създаването на митологии, а митологиите водят до провеждането на пропаганда. Най-опасното нещо е някой да започне да вярва в собствената си пропаганда. В 21 век е редно подобни въпроси да се решават чрез разговори и на базата на международни правила и механизми, които всички сме приели, заяви пред своя руски гост българският първи дипломат.
Министър Митов изрази сериозното притеснение на българската страна относно развитието на кризата в Украйна и подчерта важността на спазването на Минските договорености. Според българския външен министър главното условие за нормализиране на обстановката е незабавно спиране на всякакви военни действия на украинска територия. Със съвместните усилия на всички трябва да бъде подобрена и хуманитарната ситуация. ОССЕ трябва да влезе в дадения й мандат по наблюдение на границата и по наблюдение на изпълнението на Минските договорености, заяви Даниел Митов.
От своя страна, Алексей Мешков посочи, че Русия полага максимални усилия за мирно решение на ситуацията в Украйна. Много важно е да бъде западен Минският формат на водене на разговори по всички спорни въпроси, заяви още той.
Министър Митов отбеляза, че Руската федерация трябва да демонстрира цялата воля, на която е способна, за разрешаването на кризата в Украйна, защото това ще даде друга перспектива на диалога между Европа и Русия. Този въпрос се превърна в Гордиев възел, който трябва да бъде разсечен, за да има доверие между трансатлантическата общност и Русия, категоричен бе той.
Сред темите на днешния разговор бе сигурността на газовите доставки за Европа, включително и България. Министър Даниел Митов подчерта пред Алексей Мeшков важността на въпроса за българската страна. Надявам се, че ако постигнатото споразумение с посредничеството на ЕК се изпълнява, няма да има проблеми с доставките, включително и от техническо естество, заяви той.