„Да помогнем на децата с вродени заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2014 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Да помогнем на децата с вродени заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“

София /КРОСС/ "Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на „Българската Коледа", заяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница в София при официалното обявяване на началото на кампания 2014/2015 г. на благотворителната инициатива.
Държавният глава посочи, че темата на дванадесетото издание на „Българската Коледа" е избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители. „Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс да имат живот. Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други", заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че всяка година у нас се раждат около 3500 деца, засегнати от тези болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Други разпространени вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система, метаболитните нарушения.

„Част от тези болести водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и лечение се стига до тежка инвалидност за цял живот или до смърт", посочи държавният глава и изтъкна важността на ранното и своевременно откриване на заболяванията.
„Българската Коледа" ще помогне на засегнатите от вродени заболявания деца със специализирана диагностика, медикаментозно лечение и рехабилитация", заяви президентът Плевнелиев. Кампания 2014/2015 г. си поставя за цел да замени морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетски и областни лечебни заведения.
„Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и пълноценни граждани, а подадената ръка и добрите дела осмислят всеки живот", посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че както и в предишните издания на кампанията, така и занапред много добродетелни хора ще подкрепят „Българската Коледа" в реализирането на благородните й цели. Президентът изказа благодарност на всички, които ще проявят съпричастност и ще се включат в инициативата.