Калфин от Брюксел: Бюджетната система на ЕС трябва да се промени
Секция: ПОЛИТИКА
02 Декември 2014 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калфин от Брюксел: Бюджетната система на ЕС трябва да се промени

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще вземе участие в заседание на Групата "Монти" днес. На заседанието политици и експерти от най-високо равнищеще обсъждат възможностите за стратегически промени в начините за финансиране на европейския бюджет.
Групата е била създадена за проучване на действащата система на доходите в бюджета на Европейския съюз (ЕС), а целта е да се достигне до предложения за възможни подобрения, за да стане системата по-проста, по-справедлива, по-прозрачна и по-демократична.
За първи път след избора на новата Европейска комисия, в заседанието ще участват нейните нови представители - Франц Тимерманс, първи зам.- председател на ЕК, Кристалина Георгиева, зам.- председател и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси, и Пиер Московиси, комисар по въпросите на икономиката и данъчното облагане.
Десетимата участници в групата на високо равнище ще приемат първия междинен доклад за състоянието на собствените приходи в европейския бюджет и възможностите за нейното подобряване. „Днешните бюджетни проблеми на ЕС и невъзможността досега да се постигне споразумение за бюджета за 2015 г. показват, че бюджетната система на ЕС трябва да се промени, за да осигури повече стабилност и независимост на европейските политики и по-малко тежести върху националните бюджети. Трябва да има възможности и за финансиране с нови средства на планове като този на Юнкер за икономически растеж и създаване на работни места, като това помага, а не затруднява националните икономики", коментира Калфин преди заседанието.

Ивайло Калфин участва в Групата на високо равнище по собствените приходи на ЕС в лично качество и е посочен като един от тримата представители на Европейския парламент.