Данъкът върху лихвите по депозитите остава 8%
Секция: ПОЛИТИКА
02 Декември 2014 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данъкът върху лихвите по депозитите остава 8%

София /КРОСС/ Лихвите по депозитите ще продължат да се облагат с 8%. Предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10% бе отхвърлено от бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност.
Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят, заяви по време на заседанието председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е автор на предложението за връщане на размера на данъка до 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков при първия кабинет "Борисов".
"Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза Менда Стоянова. Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения.
"Сигналът е много лош, а потенциалните допълнителни приходи в бюджета са минимални. Нямаме нужда от такава мярка, която да показва покачване на данъците, докато търсим растеж", каза след гласуването Димитров.
Комисията отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.