София /КРОСС/ Проверките в храните преди празниците вече се превръщат в традиция. И тази година, те ще бъдат всеки ден от Никулден до Ивановден, в продължение на месец. Това заяви пред ТВ7 проф. Пламен Моллов, директор на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
Той обясни, че най-големият проблем е с годността на храните, например това дали рибата е прясна и по-рядко, дали съдържа вещества, които са вредни за здравето.
Прясната риба е в охладено състояние и се познава при различни външни белези. Например, ако при натискане, месото е еластично, това значи, че е прясна, ако омекне и остава вдлъбнатина, това говори, че трайността й изтича, обясни експертът.
Получаваме редица сигнали на сайта на Агенцията. Само за около месец сме получили над 130 сигнала, допълни Моллов.
Често получаваме и "подаръци" от потребителите. Наскоро ни изпратиха кифла с парче от метален елемент на машина в нея. Това обаче говори, че хората имат доверие в нас, каза експертът.
Половината от актовете ни падат в съда и ние сме наясно, че това е висок процент. Затова насочваме усилията си в обучение на нашите експерти в областта на издаването на актове, така че те да са основателни и пред съда, заяви експертът.