Екипът на „Напоителни системи” работят по авариен план за бедствие
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екипът на „Напоителни системи” работят по авариен план за бедствие

София /КРОСС/ Обстановката наистина е много усложнена и много тежка. Има язовири, които преливат, например язовир Тича. Това каза за Дарик министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
Река Тунджа тази сутрин е минала критичното си нови от 4 м. В язовир „Жребчево" обстановката се нормализира. Продължава да е тежка обстановката в Елхово, Гълъбово и Раднево, каза Танева. Всичко е под контрол на държавните органи. Всички служби и органи са в готовност, ако продължи покачването на реките и язовирите, да бъдат предприети съответните действия, каза тя. Танева добави, че вече има евакуирани хора, те са приели положението спокойно и са съдействали на властите.
Екипът на „Напоителни системи" и всички останали работят по авариен план за бедствие, каза Танева. 78 язовира са изведени от експлоатация от МЗХ чрез „Напоителни системи". Това решение е взето още в понеделник от Министерски съвет, припомни Танева.
За следващата реколта в национален план е много рано да правим прогноза, факт е, че в Югоизточна България, в Елхово земите бяха залети с води. За тези стопани в тези райони това са евентуални загуби. МЗХ прилага държавна помощ за обезщетяване за пропаднали площи. Танева посъветва производителите и собствениците на земи да се застраховат. Ако те имат застраховки биха били с предимство и обезщетението им ще е по-високо.
За незаконната сеч Десислава Танева каза, че и законно добитата дървесина не е в максималния обем, който може да се изсече, така че драма няма около обема на дърводобива.
„Драмата е в незаконния добив, в голия сеч на местата, където не е позволено. И се връщаме на темата, свързана с наводненията, каза Танева и даде за пример наводнението в Аспарухово, което се случи заради незаконната сеч. От МЗХ се готвят да увеличат с 5% обема на защитените гори в районите на водосборните басейни. Пълната забрана за добив на дървесина е абсолютен популизъм", посочи земеделският министър.
Относно рибата, която ще консумираме днес за Никулден Танева каза, че има контрол върху качеството на рибата, която се продава. Като проблем министърът посочи, че годишната консумация на риба в България е много занижена - 5,4 килограма на човек. В Европа консумацията на риба е в пъти повече.
За Програмата за развитие на селските райони Танева каза, че в момента се работи с план, отчитайки очакванията на земеделските производители да се изчистят 426 забележки, които България е получила от ЕК. В края на месец декември ни се иска да изчистим тези забележки и да изпратим втора подобрена версия за одобрение, каза Танева. От актуализацията на бюджета като средства на Фонд "Земеделие" получихме 70 млн. евро, добави още тя.