Попов: Няма голяма вероятност „Южен поток“ да бъде възобновен
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2014 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Попов: Няма голяма вероятност „Южен поток“ да бъде възобновен

София /КРОСС/ Има много фактори за спирането на „Южен поток", но има и един основен фактор и това е какъв е икономическият смисъл на проекта. Би било добре, ако по един прозрачен начин беше изградена енергийна инфраструктура, която да минава през България и тя да получава сериозен приход от това, но това можеше да се случи само ако проектът беше напълно икономически издържан и предположенията и очакванията за консумацията на газ в Европа, особено Югоизточна Европа, бяха високи, но консумацията на газ в Европа не се качва. Съществува сериозна резерва за това дали „Южен поток" може да осигури газ, който наистина е необходим на Европа, каза министърът на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков - Юлиян Попов в интервю за БНР.
Според Попов няма голяма вероятност „Южен поток" да бъде възобновен.

Подобен проект, тъй като няма икономическа логика в него, може да се осъществи само ако има много силна и обединена политическа воля. Но тъй като такава политическа воля няма, много се съмнявам, че проектът би могъл да се възобнови. Освен това по цялото трасе на проекта, той влиза в част на Европа, която не е газопотребител. Българската енергетика и икономика много малко е зависима от руски газ, защото само 10% от енергийното потребление е на газ. Освен това всички останали страни в региона, до Италия, са така.
По отношение на руско-турското енергийно сътрудничество, Попов коментира: Основно притеснение на Турция и основен двигател на турската енергийна стратегия в последните 10 години е притеснението от прекалената зависимост на Турция от руски газ. Много малко вероятно е Турция да се съгласни безусловно да увеличи капацитета на газ. Ако го направи, тя ще го направи за много изгодни условия, а ако успее да ги преговори за себе си - това ще бъде добре и за България, защото евтин газ, влизащ в Турция, ще бъде по-евтин газ за България.